Sider

torsdag den 16. juni 2011

Kompost for nørder: Se min kompost

Okay. Nu bliver det nørdet.

Jeg vil prøve noget nyt her på bloggen, nemlig at skrive om kompost. Forhåbentlig flere gange hen over sæsonen. Husk at trykke på 'Læs mere for at se resten af indlægget.


Se min kompost.

Det der med at have en kompost, det er jo en super smart idé. Jeg tror, det fungerer fint for de fleste, men man kan jo komme ud for at få problemer med den.

Den kan blive for tør og død eller for våd. Derfor vil jeg fortælle, hvad det handler om, og hvordan jeg gør. Så er der nok nogle, der kan få glæde af mine erfaringer. :-)

Herover kan I se min kompost. Der er både noget grønt fra haven, noget frugt fra køkkenet og så lidt jord lagt ovenpå, som jeg har taget fra bunden.

En kompost skal nemlig helst bestå af to ting i balanceret forhold i forhold til hinanden:
Gamle grene og visne blade (kulstof) og så grønt affald som græsafklip, køkkenaffald osv. (kvælstof).
Er der ikke ligevægt, kommer komposten til at mangle enten kulstof eller kvælstof.


I min kompost mangler jeg lidt gamle grene og visne blade. Men det er super godt at vide det, for så kan jeg gøre noget ved det i fremtiden.

Hvis en kompost bliver for tør, er der for mange grene og visne blade. Og hvis den bliver for våd, er der typisk for meget køkkenaffald i.

Desuden skal en kompost stå i skygge, så den ikke tørrer ud pga. sol. Den skal også helst vendes et par gange på sæsonen, så det hele bliver vendt godt rundt. Man skal helst bruge komposten grov, og ikke først når den er helt omsat.


Og hvorfor så gøre noget ud af sin kompost?

Det er der flere gode grunde til.

Det er meget miljørigtigt og bæredygtigt at bruge sit eget affald til at lave sin egen jord, der hvor man bor. Det er et klogere valg end for eksempel spagnum, som har en hel del ulemper. Og så den altoverskyggende grund, at det bare er et super godt produkt. Det er fuld af næring, mikroliv og svampeliv, er luftigt og holder godt på vand.

Kompost er faktisk det bedste man kan bruge i køkkenhaven, som gødning til roserne om foråret og meget andet. Til såjord skal det dog lige blandes op med noget mindre næringsrigt.


Jeg fangede lige den her frø ude i min kompost. Frøer er et godt tegn, for de kan lide fugt og insekter.

God dag.

4 kommentarer:

 1. Herligt med en lille husfrø. Godt at du skriver noget om kompost, nogle kører deres kompost på genbrugsstationen.
  kh Lone.g

  SvarSlet
 2. Hej Lone

  Det er herligt med dine kommentarer!

  Ja, kompost bør blive i haven, for det er super godt.

  SvarSlet
 3. Herligt at se at der også er andre som bruger tid og energi på deres kompost :-)
  Jeg elsker min kompost. Jeg har 4 kompost-kasser som jeg fylder og tømmer et par gange om året. Og jeg har kun en have på små 700 m2, så du kan jo nok høre at jeg komposterer alt :-D
  Det er helt meditativt at stå og si, og vende sin kompost synes jeg :-)

  SvarSlet
 4. Hej Hanne

  Ja, jeg betragter det som en investering. Jeg kender godt det med at få komposteret hver en lille gren!

  SvarSlet