Sider

lørdag den 16. juli 2011

Verdens Bedste Brød af Jim Lahey

Ja, det er et noget ambitiøst navn, Jim Lahey har givet sit brød. Javist, skorpen er måske verdens bedste. Men at få selve brødet til at se ud som på de lovende billeder, det kræver vist lidt øvelse.

OBS: Det er værd at se dette indlæg, hvor øvelse gjorde, at brødet blev væsentligt bedre!


Jeg brugte den gær, som jeg købte på markedet forleden. Den var lidt mørkere end den sædvanlige Malteser-gær.


Der skal kun bruges en lille ært af gær.


Gær og vand blandes lynhurtigt med saltet og melet.


Så skal den puttes i små 18 timer.


Efter 18 timer har dejen æltes sig selv. Så skal den lige ud på bordet og strammes hurtigt op.


Dejen skal hæve to timer igen.


I mellemtiden har man varmet støbejernsgryden eller stegesoen i ovnen, og der skal dejen flyttes over i efter de to timers efterhævning.


Låget sættes på, og den kommes ind i ovnen. Den lukkede stegeso fungerer som en dampovn. Et kig ind i ovnen.


Til sidst skal brødet bages lidt uden låg, og når brødet er færdigt, skal det afkøle ca. to timer.


Krummen er utrolig luftig og skorpen meget sprød.


Her så jeg Jim Laheys opskrift på det, han kalder Verdens Bedste Brød. Så det blev jeg nødt til at prøve.

Jeg brugte 3/4 almindelig hvedemel og 1/4 fuldkornshvedemel. Brødet blev lækkert og noget af det bedste, jeg har bagt, men jeg havde forventet mere.
Jeg troede, brødet ville hæve mere eksplosivt op og blive større. Til gengæld var det rigtig luftigt og med nok 'verdens bedste' skorpe.

Det fungerer på den måde, at støbejernsgryden eller stegesoen virker som en dampovn, og på den måde kan brødet hæve fuldt op, inden det får skorpe. Jeg brugte en stegeso af glas, og det fungerede vist, som det skulle. Eller også var det derfor, jeg blev lidt skuffet.

Jeg har også lige lavet en portion kun af hvedemel, for så vil jeg prøve at lave rundstykker på samme måde i morgen tidlig. Det har jeg også tænkt mig at skrive om. :-)

Jeg nyder rigtig ferien nu. Bruger tid i køkkenet og i haven. Og i blogland. Jeg er dog ikke i køkkenet i aften, for jeg er hos mine forældre, hvor min far byder på hjemmelavede pizzaer. Så det vil jeg smutte hen og fortære. :-)


Verdens Bedste Brød af Jim Lahey
1 lille brød

1 g tørgær eller en klump almindelig gær på størrelse med en ært
300 g vand
400 g hvedemel
8 g salt

Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand i 30 sekunder, indtil alt melet er vådt. Den lange hævning erstatter æltning.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12.
Efter 18 timer har dejen dannet lange, elastiske strenge af gluten.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Den flyder lidt ud. Fold den et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden.
Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer.
I mellemtiden sætter du din gryde/stegeso i en 250 grader varm ovn – helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde. Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm.
Tag den brandvarme gryde ud, og hæld med det samme dejen op i gryden – det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud med en dejskraber. Gryden med låg virker som en dampovn.
Sæt gryden i ovnen med låg på, og bag i 30 minutter.
Tag derefter låget af, sænk temperaturen til 230 grader, og bag i yderligere 15 minutter. Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst to timer.

- Husk, at du kan printe opskriften ud.

4 kommentarer:

  1. Rundstykker! Du siger da noget... Jeg har de sidste par år bagt "verdens bedste brød" i stegeso adskillige gange (dog med en pause grundet defekt ovn) og jeg ELSKER det! Har hidtil brugt 2/3 hvedemel og 1/3 grahamsmel, men skal igang med at eksperimentere...

    Den forlorne chokoladeblomst har jeg lagt på min blog ;)

    SvarSlet
  2. Hej Zep

    Det er en rigtig god måde at bage på, det synes jeg også!

    Gør du nøjagtig som opskriften foreskriver hver gang?

    I fremtiden vil jeg i hvert fald forsøge at indarbejde den her metode i det meste brød.

    Jeg smutter da lige forbi din blog!

    SvarSlet
  3. "Nøjagtig som opskriften" findes ikke i min ordbog hæhæ Men i store træk. Jeg bruger en stegso af ler, som sættes i vand, mens dejen efterhæver (glas er nu nærmest totalt bandlyst efter et uheld med en ovnskål forleden, hvor nogen holdt hånden over mig men ikke mit køkken...). Jeg varierer gærmængden efter, hvor meget tid, jeg har til hævning - altså er jeg kommet "lidt sent igang", får den lidt mere gær = kortere hævetid. Og/eller jeg hæver på køkkenbordet istedet for i køleskabet. Det fungerer stort set lige godt. Men længere efterhævning giver efter min mening ikke bedre resultat. Men faktisk stødte jeg på brødet på forummet grillguru.dk og derinde er der eksperimenteret en del med både surdej og forskellige meltyper. Rundstykkerne spøger godt nok i baghovedet stadig. Men det bliver ikke til imorgen. Spændt på at se, hvad du finder på!

    SvarSlet
  4. Hej igen

    Det lyder spændende. Jeg er også stødt på det med rundstykker på en anden blog.
    Jeg har dej over til rundstykker, som jeg laver i morgen. Der kommer en indlæg op om det. :-)

    SvarSlet